miercuri, 22 decembrie 2010

Celalalt


Poti trai foarte bine si singur pe lumea asta. Poti sa mergi singur la birou in fiecare zi de lucru, poti sa iesi in oras singur sa te distrezi in week-end, poti sa mergi la cumparaturi singur, poti sa te tratezi singur in casa cand esti racit si tusesti, poti sa te uiti la filme stand singur pe fotoliul tau confortabil, poti sa iei micul dejun de unul singur. Poti sa te uiti singur la comedii si sa razi atat de tare incat sa ti se bata in teava. Poti sa iei ce decizie vrei cu viata ta, la urma urmei e viata ta si nu trebuie sa dai socoteala nimanui. Poti sa si plangi de unul singur in casa fara teama ca cineva va crede ca joci un teatru ieftin. Si poti face inca mult mai multe. De unul singur.
Ei bine, si atunci, ce nevoie mai avem de "celalalt"? De ce apare pe neasteptate, desi asteptam de mult timp asta (paradoxal, nu-i asa?) si ne face sa intram intr-o lume noua? In lumea lui 2. Ce nevoie mai avem de celalalt cand ne puteam descurca foarte bine si de unul singur? Avem sau nu nevoie de celalalt? La inceput raspundem DA, sigur, e minunat ... dar cand apar primele probleme suntem tentati sa dam inapoi si sa cautam vina, la noi sau la celalalt. Incepem sa avem dubii. Oare chiar (mai) avem nevoie de celalalt? Parca e cam mare deranjul, eu nu aveam problemele astea inainte sa apara celalalt, parca mi-era foarte bine si de unul singur ... si uite-asa, fugim de celalalt.
Doar ca ... fugind de celalalt, fugim de noi insine. Fugim de problemele noastre, de fricile noastre, de tot ceea ce tinem ascuns si speram sa nu le descopere nimeni niciodata. Celalalt este oglinda in care toate acestea incep incet-incet sa se reflecte. El nu face decat sa ne ajute sa ne confruntam cu propiul nostru interior si sa ... ne imprietenim cu el. Asa ca in loc sa cautam "vina" in celalalt, mai bine ii multumim ca ne ajuta sa ne redescoperim pe noi insine.
Pentru ce avem nevoie de celalalt? Lista de mai jos nu este nici exhaustiva si nici nu reflecta vreo ordine de prioritati, este doar lista mea de moment:

1. Celalalt ne inlesneste accesul la eu-ul nostru interior. La acele parti minunate care se reflecta in iubire, intelegere, incredere si sprijin. Precum si la acele parti intunecate care se reflecta in temeri si frici din trecut care vor sa-si puna amprenta asupra prezentului. Si daca tot ne sunt scoase la iveala, hai sa facem ceva cu ele! Sa impartasim iubirea si increderea. Sa privim apoi toate fricile astea fata in fata si sa le anihilam.
2. Celalalt ne permite sa putem darui din prea plinul nostru.
3. Celalalt ne ajuta sa trecem peste momentele dificile, peste cele foarte dificile si peste cele imposibil de trecut.
4. Celalalt ne ajuta sa putem schimba in noi ceea ce trebuia demult schimbat, dar n-am vazut asta. Ne ajuta sa facem curatenie in geamantanele cu lucruri vechi si amintiri dureroase.
5. Celalalt ne oglindeste schimbarile pe care le facem in timp.
6. Celalalt ne cearta cand gresim si ne strange in brate cand ne indreptam greseala.
7. Celalalt ne apreciaza reusitele si ne ajuta sa ni le apreciem si noi insine.
8. Celalalt e parte din noi. Si indiferent cat de grele ar parea unele obstacole, este langa noi, pregatit sa le depasim impreuna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu