vineri, 15 aprilie 2011

Din aventurile unui job searcher in business-ul romanesc profesionist


Pentru cei care (inca) nu stiu, sunt implicata momentan intr-un proiect personal de mare anvergura. Imi caut un job. Si in aceasta noua ipostaza de cautator activ si neobosit dau peste fel de fel de de situatii. Persoane. Business-uri. Intamplari vesele si triste. Pentru azi - prima parte.

Azi se implinesc fix 2 luni de cand m-am aruncat cu entuziasm in jungla plina de neprevazut a pietii muncii.

Entuziasmul s-a nascut in clipa in care am refuzat politicos prima oferta de munca ce mi s-a facut dupa ce compania in cadrul careia am lucrat timp de 13 ani si-a incetat activitatea. De ce am refuzat? Pentru ca mi-a fost clar ca sunt mai mult decat subapreciata (unu la mana), avand in vedere ca mi s-a facut o oferta financiara sub asteptarile mele tinand cont de ceea ce ar fi trebuit sa prestez si mai ales (mai ales!) de experienta si lucrurile unice cu care si fi intrat in compania respectiva. Pentru ca mi s-au prezentat niste instrumente normale de lucru ca pe niste superavantaje: ai telefon de serviciu (uau, pe bune? ura!) si leptop cu conexiune la net non stop (in sfarsit, de cand imi doream asta! de parca nu mai am unul acasa, chiar ma gandisem sa-mi fac o colectie), o sa ai un birou frumos (adica o camera banala cu - va rog retineti - lumina artificiala non stop din simplul motiv ca nu are ferestre ... eu, care am avut birou cu 2 pereti cu geamuri imense) si o sa ai ocazia sa lucrezi mai mult de 8 ore pe zi, ca avem multa treaba (si eu care credeam ca ma voi plictisi). Si nu in ultimul rand (cel mai important de altfel) pentru ca au reusit sa-mi demostreze in cele cateva zile in care am lucrat pro bono pentru ei ca sunt varza la capitolul organizare, ca nu dau doi lei pe respectul minim pentru client, ca ceea ce fac nu se cheama afacere corecta, ci jaf la drumul mare si nu-si doresc in echipa persoane atente la detalii (ca mine).

Iar jungla am descoperit-o incetul cu incetul trimitand sute de mailuri, CV-uri, dand telefoane si mergand la interviuri pe te miri unde. Cam ce se afla in aceasta jungla? Cititi va rog mai jos:

1. Firme care dau anunt pentru o anumita pozitie sub titulatura careia se ascunde de fapt altceva. Asa am descoperit ca in loc de "Merchandising Manager" cautau de fapt un om de vanzari, dar probabil cuvantul "Sales" sperie pe multi sau poate din contra, se arunca prea multi si au schimbat strategia.

2. Firme de recrutare care din dorinta de a avea succes de cauza iti "indica" subtil ca ar trebui sa spui angajatorului la interviu ca iti doresti foarte mult sa faci activitatea X (dintr-o lista de vreo 30) pentru ca ei asta cauta in primul rand.

3. Firma de recrutare cotata intre primele 3 din tara care te tine o jumatate de ora pe hol, ca cica are un "meeting", apoi jumatate de ora intr-o sala de interviu, iti pune in fata un test grila de rasu-plansu, dupa care iti face o oferta financiara inmanandu-ti 3 pagini de cifre si conditii de indeplinit pe care am cautat cu insistenta unde e trecut salariul (l-am gasit intr-un final scris pe fond gri, mai mult l-am ghicit decat citit) care salariu era in varianta bruta (noroc ca mi-am facut in minte un calcul stiind cam care ar fi darile la stat) si care oferta trebuia s-o studiez in, citez "doua minute" care la el - reprezentantul firmei in cauza - a durat alta jumatate de ora. Nu, nu era atat de ocupat, tinand cont de relaxarea cu care se plimba pe holurile companiei impreuna cu alti colegi bine pregatiti intr-ale HR-ului. Si nu, nu a fost o intamplare nefericita si nici nu au avut nimic personal cu mine, ca n-am fost doar o singura data si nu eram singura persoana supusa la un astfel de tratament. Aaa, si nici nu aveau sali pregatite clar dinainte pentru recrutare. De parca abia se apucasera de activitatea asta. Nu. Era doar lipsa de organizare. Ce daca individul acela tanar de nici 23 de anisori era la 4 ace si cu cravata, parca asa se spune, ca nu haina il face pe om. Si nici renumele de prin presa nu face o firma sa fie profesionista.

4. Diversi " HR specialisti" si manageri care te anunta foarte siguri pe ei ca te vor anunta in X zile si uita pur si simplu. Si nici nu sunt de gasit. Nu-i gasesti la telefon sau daca ii gasesti "te suna ei inapoi". Mailul nu le functioneaza. Telepatia nici atat. Nici macar porumbelul calator nu le mai gaseste adresa.

5. Firme care inainte sa te cheme la interviu te supun la teste. In scris, pe mail, ca sa poata face o "selectie riguroasa". Teste de genul: faceti o prezentare pentru produsul nostru X (pe care eu nu-l cunosc, e clar din activitatea desfasurata de mine pana acum ca n-am avut de-a face cu el si nici nu e un produs de larg consum).

6. Firme care te cheama sa dai la un test de matematica. Desi nu te angajeaza pe post de prof de mate. Dar au vazut ei niste teste tari de tot pe undeva si se cred smecheri.

7. Manageri care te intreaba ce salariu vrei si indiferent ce raspuns voalat si politicos de ocolire a unei cifre ai da, ei insista. Desi stiu ce buget au, cat pot oferi, ce alte salarii mai sunt in firma pe posturi similare. Desi stiu ca din afara e greu sa-ti dai seama de cifra pe care o vad ei pe fruntea ta (uite, asta e unul din momentele in care imi pare rau ca nu mi-am dezvoltat clarviziunea). Am angajat si eu oameni si stiu ca un salariu poate fi bugetat. Iar daca nu poate fi bugetat, atunci ce pot sa zic de nivelul de organizare din firma ...

8. Angajatori care iti spun ca eventual te vor suna in vreo saptamana ... poate doua ... asa ca tu, biet viitor muncitor pe plantatie, n-ai decat sa astepti umil langa telefon, cine stie, poate totusi se invrednicesc cu vreun raspuns.

9. Ditamai CEO si alti de rang inalt de la firme (atentie!!) nemtesti (despre care aveam o parere foarte buna pana de curand) care se trezesc in mijlocul interviului de angajare ca nu stiu ca esti "unemployed" pentru ca firma la care ai lucrat si-a incetat activitatea desi le-ai scris un mail detaliat despre asta. Adica sunt "foarte informati".

10. (asta e cea mai tare) Agentie de publicitate de prestigiu (cu premii si pedigree) care te cheama la interviu si te trezesti in fata cu un individ care nu stie pentru ce post ai aplicat, care crede ca ai lucrat la o firma "de productie" desi in CV scrie negru pe alb "marketing direct" si ca ai experienta de "copywriter" (am crezut ca se uita pe alt CV, dar nu, era totusi numele meu trecut!). Ceea ce mi-a spus in foarte multe cuvinte, daca ar fi sa traduc, ar fi cam asa: pe bune daca stiu pentru ce te-am chemat la interviu! Vad ca ai lucrat in cu totul, cu totul, chiar absolut cu totul alt domeniu ... desi vad din CV ca ai terminat ASE-ul, ce chestie, cu toate astea ai lucrat in cu totul si cu totul alt domeniu (de parca as fi plantat cartofi)

11. (compilat din mai multe surse) Noi am dori sa colaboram cu dvs. Inca nu stiu exact ce post sa va oferim, ce responsabilitati, ne gandim, sa vedem ... dar dvs. ce salariu ati dori? (pai ... pentru ce, draga angajator potential?)

Intre timp am inceput sa scriu lista intrebarilor anapoda primite pe la interviuri. Am strans cateva. Lista e inca deschisa. O s-o public cand ajung la top 10.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu